joi, 20 septembrie 2012

Paste cu ton

 Tonul este un peste oceanic care se gaseste si la noi dar nu prea il folosim file, proaspat. In general tonul la conserva este cel pe care il achizitionam si mai toti il avem in casa. Eu il folosesc in general fie pentru salate, fie pentru paste.

Pastele cu ton se fac foarte repede si usor, eu le prepar cand nu am foarte mult timp sau ne este foame si nu avem rabdare sa asteptam mai mult pentru ceva mai complicat.

Am ales paste rigate, in general de la Barilla si urmatoarele ingrediente (2 portii):
- aprox. 250 gr paste
- 1 conserva de ton in suc propriu
- 1 conserva de rosii cuburi in suc propriu
- 4-5 bucati de rosii uscate
- 1 catel de usturoi zdrobit si maruntit
- 1 ardei iute mic curatat de seminte si maruntit
- 1/2 lingurita de ulei de masline
- busuioc verde si uscat

O prietena italianca mi-a aratat cum sa masor portia de paste inainte de a le pune pe foc. Este logic, dar pana la ea nu m-am gandit sa pun pastele in farfuria in care le voi servi.


Pregatim apa pentru paste. Intr-o oala se  pun 1,5l - 2 l de apa la care se adauga sare si 2 stropi de ulei de masline. Uleiul de masline este necesar pentru ca pastele sa nu se lipeasca intre ele. Pastele le adaugam abia cand apa fierbe si se mentin pe foc timpul care este indicat pe ambalajul acestora. Daca depasim acest timp, pastele nu vor mai fi 'al dente', vor fi foarte moi si din punctul meu de vedere pica si mai greu la stomac.

Intre timp intr-o tigaie incapatoare pregatim sosul pentru paste. Punem ulei si imediat adaugam si usturoiul maruntit. Trebuie sa avem grija sa nu se arda pentru ca va deveni amar. Cand devine moale, adaugam si rosiile in suc propriu.


Cand sucul incepe sa scada, gustati-l. Depinde de marca sau daca este facut in casa, poate fi mai dulce sau mai acru, dar de obicei pentru a compesa aromele, eu am adaugat un varf de lingurita cu zahar.
Se adauga si tonul ( trebuie scurs bine lichidul din conserva). Acesta nu necesita preparare termica, se amesteca timp de un minut si se adauga si rosiile uscate cu ardeiul maruntit. Dava va place busuiocul adaugati putin uscat sau verde.



 Peste toata compozitia punem pastele, care au fost scurse in prealabil.








 TIPS : nu uitati ca nu se combina niciodata pestele cu branza, deci la pastele cu ton nu se adauga parmezan.


Que aproveche amig@s!

2 comentarii:

  1. yum yum ador pastele cu tonl!!! eu pun sos pesto in loc de sos de rosii, sa incerci :) !!! interesanta ideea cu masuratul pastelor in farfurie!! te puuup

    RăspundețiȘtergere