miercuri, 18 iulie 2012

Tiramisu

Recunosc ca pana acum ceva timp as fi zis fara doar si poate ca eu nu sunt innebunita dupa dulciuri si de ce le-as prepara?! Nici macar nu imi cumpar o ciocolata de la magazin, deoarece nu mi-e pofta. Dar nu pot spune acelasi lucru si despre sotul meu. Lui ii plac dulciurile foarte mult si de dragul lui am inceput sa le si fac. Le gust si eu, nu zic nu, dar daca nu ar fi pentru el, probabil ca nu le-as prepara.

Zilele trecute, am intrat intamplator in Lidl, am vazut mascarpone foarte ieftin, comparativ cu cel gasit in celelalte supermarketuri, si am zis ca s-ar merita sa incerc un Tiramisu.
Eu am luat 2 cutii de mascarpone a 250 gr si in functie de asta se stabileste si cantitatea celorlalte ingrediente astfel:
- 500 gr branza mascarpone
- 5 oua (se separa albusul de galbenus)
- 100 gr zahar pudra
- 200 ml cafea
- 100 ml lichior amaretto (sau coniac, sau rom)
- ciocolata neagra de menaj, rasa
- pudra de cacao
- piscoturi (cantitatea e in functie de cat de mare aveti recipientul de tiramisu)

Primul pas este sa facem cafeaua pentru ca avem nevoie de ea la temperatura camerei si pana preparam celelalte ingrediente, aceasta are timp sa se raceasca. Apoi radem ciocolata de menaj pentru a fi pregatita pentru cand avem nevoie de ea. Eu am pregatit vreo 200 grame, dar puteti pune mai multa daca va place cu multa ciocolata.

Punem peste galbenusuri jumatate din cantitatea de zahar si sa amestecam cu telul sau mixerul pana acestea fac spuma si se fac de un galben mai deschis.


Apoi se adauga branza mascarpone si se amesteca pana devine o crema mai dura, omogena si fara cocoloase.

Intr-un vas separat se pun albusurile si se adauga restul de zahar. Se bat si aceastea pana devin spuma tare. Adaugati un varf de lingurita de sare pentru ca spuma sa reziste mai bine.


Uff! Sunt o eroina nu?! Le-am facut cu telul...ce inseamna pentru un rac bucuria de a-i vedea pe cei dragi fericiti! :)
Peste spuma de albusuri se adauga compozitia de mascarpone si galbenusuri, insa pas cu pas, usor, pentru ca aceasta din urma este tare si se incorporeaza treptat cu spuma. Trebuie sa folosim o spatula buna de silicon si sa avem rabdare pentru ca va iesi bine. Compozitia finala trebuie sa fie ca cea de iaurt.


Se pune compozitia deoparte si incepem sa pregatim piscoturile. Cafeaua se amesteca cu lichiorul (eu am pus coniac) si se trece intr-un castron pentru a fi mai usor sa inmuiem piscoturile.


Piscoturile doar se trec prin lichid, maxim 2 secunde, pentru ca absorb foarte repede lichid si se vor rupe, Observati ce s-a intamplat cu piscoul pe care l-am lasat in castron cat timp am facut fotografia. Deci nu mai mult de 2 secunde!
Peste patul de piscoturi se adauga  jumatate din crema de mascarpone, apoi un strat de ciocolata rasa. Cum spuneam mai devreme daca va place cu mai multa ciocolata, stratul poate fi mai gros fara probleme.


Si reluam pasii! Din nou stratul de piscoturi trecute prin cafea si lichior.


Urmeaza iar stratul cu restul de crema de mascarpone si cel de ciocolata rasa.


Acum ar trebui, cu ajutorul unei site sau punem cacao pudra pe deasupra. Eu am pus pentru a face fotografii pentru voi. Insa preferabil este sa puneti cand o serviti, dupa ce a stat la frigider cel putin 3 ore. Daca puneti cacao si apoi bagati la frigider prajitura, aspectul va fi umed, nu foarte comercial. Daca pregatiti tiramisu pentru invitati cu siguranta trebuie sa puneti pudra de cacao  cand acesta este in farfurie, inainte de servire.

Italienii spun ca Tiramisu perfect trebuie sa stea la frigider 24 ore. Si asa este!




Eu am pus cacao si inainte de servire, nu prea multa ca sa nu iasa prajitura prea amaruie.
Buen provecho amig@s!

3 comentarii:

  1. salut! vreau sa fac reteta ta de tiramisu zilele astea. crezi ca 2 pachete de piscoturi ar fi de ajuns? mersi mult! te pup!

    RăspundețiȘtergere
  2. Da Cris, 2 pachete sunt de ajuns, asta daca nu vei folosi o tava foarte mare. Mie pachetul din imagine mi a fost de ajuns, dar, la fel, am avut 2, ca sa diu sigura! M bucur tare mult ca incerci retetele! Te pup si succes la pajiturit!

    RăspundețiȘtergere
  3. :)) imi place ca imi dai retete bune si mai ales sanatoase. te pup!

    RăspundețiȘtergere