marți, 6 noiembrie 2012

Pui cu conopida

Am aflat de curand ca leguma cu cel mai mare efect anticancerigen este conopida,  un aliment minune care contine vitamine (A, B, C, E etc) si magneziu, potasiu, crom, seleniu, zinc etc. Imi place foarte mult conopida murata si o consumam in aceasta forma aproape toata iarna, dar in mancare gatita nu am prea folosit-o. Asa ca azi mi-am propus sa va prezint si o alta varianta. Sa profitam in acest sezon de conopida pentru ca este sanatate curata!

Ingrediente (4 portii) :
10-12 bucati de aripioare de pui (sau piep de pui)
1/2 de conopida medie
200 gr rosii in suc propriu
1/2 pahar de vin alb
100 ml supa de pui ( sau apa)
2 catei de usturoi
1 lingura ulei de masline extravirgin
1 lingurita tarhon
sare si piper dupa gust



Primul pas a fost sa fierb aripioarele pentru 10 minute. Daca folosim piept de pui , fierberea nu este necesara si il vom rumeni direct in tigaie. Intre timp taiem conopida in buchetele, iar daca acestea sunt prea mari se pot taia in jumatati sau chiar sferturi.


Intr-o tigaie incapatoare am pus uleiul de masline si pana sa se incinga foarte tare, adaugam si usturoiul laminat. Il calim putin, fara sa se arda.


Intre timp fierbem conopida, nu mai mult de 10 minute, pentru ca se inmoaie  prea tare. Mie imi place sa fie "al dente".
Adaugam in tigaie si carnita si o rumenim 2-3 minute.


Peste aripioare punem vinul si mentinem pe foc pana ce se evapora alcoolul (vinul scade si nu mai are acel miros intepator de alcool).  Adaugam supa de pui si lasam sa scada vreo 10 minute.  Punem si sosul de rosii si mai lasam pe foc 8-10 minute pana scade si acesta. Spre final gustam, iar daca sosul este prea acru, putem stabiliza aromele cu un varf de lingurita de zahar. Amestecam bine!


Asezonam dupa gust cu sare si piper, putin tarhon si adaugam conopida, care a fost deja fiarta.


Toamna, cand e sezonul conopidei, ar fi ideal sa consumam aceasta leguma, macar o data la 2 saptamani, daca nu, mai  des.
Que aproveche amig@s!





8 comentarii:

  1. Minunata mancarica! Imi place conopida, iar acum ca sam aflat unele chestii despre ea clar o s-o consum mai des. Pup!

    RăspundețiȘtergere
  2. Foarte buna reteta si usor de preparat! Aveam toate ingredientele acasa, deci a picat la fix :)! Pup!

    RăspundețiȘtergere
  3. Ma bucur Gabi ca este pe gustul tau! Te pup si te mai astept prin bucataria mea!

    RăspundețiȘtergere