vineri, 16 noiembrie 2012

Dorada la cuptor cu sos pesto de patrunjel

In urma urma unor analize de rutina am descoperit ca sotul meu are colesterolul un pic marit asa ca am decis sa schimbam un pic alimentatia si sa nu ne lipseasca pestele. Dorada este un peste foarte bun care se pregateste de obicei in crusta de sare de mare (mai ales in tarile mediteraneene), dar mie imi place si la cuptor cu sau fara legume.

Am ales sa pregatesc acest peste la cuptor in vin alb si asezonat cu piper negru si sare. Nimic mai mult!

Ingrediente (2 portii):

2 pesti dorada (medii)
1/2 pahar de vin alb
sare si piper negru dupa gust

Sos pesto de patrunjel:
2 legaturi de patrunjel
2 linguri de seminte de pin ( se pot inlocui cu alune sau migdale fara sare)
1/2 cana de parmezan proaspat ras (optional)
1-2 catei de usturoi
suc de la 1/2 lamaie
3-4 linguri de ulei de masline extravirgin
sare si piper dupa  gust

Garnitura:
4 cartofi medii

Este un preparat foarte rapid si sanatos!
Primul pas este sa pregatim pestele pentru cuptor. Il spalam bine sub jet de apa rece si intre timp preincalzim si cuptorul la 180 grade C. Pestele il uscam in hartie de bucatarie.
 Intr-o tava asezam o folie de aluminiu mai mare decat aceasta pentru a acoperi complet pestele in ea. Peste folie asezam pestele, adaugam vinul si asezonam cu sare si piper dupa gust. Acoperim pestele cu surplusul de folie. Si gata! La cuptor cu el!



In 30-35 de minute pestele ar trebui sa fie gata, iar dupa primele 25 de minute il si descoperim de folie ca sa scada vinul.
Fiecare cuptor este diferit, asa ca cel mai bine ar fi sa mai verificam pestele din cand in cand!

Pregatim apa pentru cartofii nature cu putina sare si un strop de ulei de masline. In momentul fierberii adaugam cartofii taiati cubulete.

Ne apucam si de sosul de patrunjel! In robotul de bucatarie, ca si la sosul pesto de busuioc, adaugam patrunjelul, semintele de pin, daca dorim si parmezan, usturoiul, sucul de la 1/2 de lamaie si uleiul treptat, exact ca   la maioneza.  Asezonam cu sare si piper dupa gust!




Dupa ce pestele si cartofii sunt gata, montam farfuria! O cina extraordinara!




Que aproveche amig@s!



12 comentarii:

  1. si uite asa s-a concretizat meniul pentru weekend!!
    asadar multumesc :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Ma bucur mult, draga mea, ca ti-a fost de ajutor! Te pup!

    RăspundețiȘtergere
  3. Cum poate arata!Mi-ai facut o pofta de zile mari!
    Pup!

    RăspundețiȘtergere
  4. Arata minunat, cu siguranta o mancarica delicioasa! Pup

    RăspundețiȘtergere
  5. Ador orice preparat din peste !!! ;)

    RăspundețiȘtergere
  6. Si eu gatesc dorada asa. La sosul de patrunjel daca adaugi putin, putin busuioc e un deliciu.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da...si eu sunt innebunita dupa busuioc! L-as pune si eu in orice! Te pup si mersi pt "tip"!

      Ștergere