luni, 8 octombrie 2012

Biscuiti crocanti cu ciocolata

Pentru ca luna aceasta am avut trei sarbatoriti, prieteni foarte apropiati, m-am gandit pe langa cadourile traditionale sa le ofer si ceva dulce, facut cu mult drag si pasiune.
Chiar nu ma asteptam sa placa asa mult cele trei sortimente de biscuiti.



Si pentru ca nu puteam sa nu va impartasesc si voua retetele, in cele ce urmeaza va prezint cum am facut inimioarele crocante cu ciocolata.

Ingrediente:
250 gr de faina pentru prajituri
60 gr de zahar tos
60 gr ulei de masline de f buna calitate
10 ml apa
70 gr unt
50 gr banuti de ciocolata
1 ou pentru uns
1 lingurita de drojdie praf
esenta de vanilie (optional)
un varf de lingurita de sare
(Optional o forma, daca nu, puteti folosi si gura unei cescute de cafea sau pahar)

Un dulce mai simplu de facut, chiar ca nu se poate! Intai topim putin untul, la microunde sau la bain marine. Daca este deja la temperatura camerei nu mai e nevoie si se amesteca cu zaharul, treptat,  intr-un vas incapator. Folositi mixerul sau telul.


Apoi adaugam uleiul si esenta de vanilie, sarea si apa. Amestecam in continuare.


Adaugam drojdia si apoi, treptat, adaugam faina, dar sa folosim o sita deasa pentru a evita formarea de cocoloase.

Cand masa nu mai este lipicioasa incepem sa amestecam cu mana. Compozitia este gata cand nu se ma lipeste de degete, dar nici nu trebuie sa fie foarte tare. Daca observam ca se intareste prea tare, renuntam la restul de faina. Treptat adaugam si banutii de ciocolata. Eu i-am gasit la Auchan, la raionul cu produse pentru prajituri.



Am format acea mingiuta, o acoperim cu o folie de plastic si surpriza!!!! o tinem la figider pentru jumatate de ora.
Atentie! Compozitia nu trebuie sa fie elastica ca si coca pe care o pregatim, de exemplu, pentru cozonac. Chiar daca se rupe, asa trebuie sa fie!
Scoatem masa de la frigider  o punem pe o folie de plastic intinsa pe blatul de bucatarie, peste punem o alta folie si o intindem cu sucitorul pana ajungem la o grosime de cam jumatate de centimetru.


Indepartam folia si facem biscuiti individuali cu ajutorul formei. Inainte pregatim tava pentru copt fie unsa cu unt si tapetata cu faina, fie punem hartie pentru copt. Refolositi marginile. Framantam din nou si iar punem mingiuta intre folii, o intindem cu sucitorul si cu ajutorul formei facem biscuitei. Si tot asa! Nu irosim nimic! Mie mi-au iesit 40 de bucati.


Punem biscuitii in tava si ii ungem cu pensula trecuta prin oul batut. Nu trebuie sa imbibam cu ou, doar sa trecem pensula rapid pe toata suprafata biscuitelui. Din nou punem tava la frigider, pentru doar 10 minute.


Intre timp pregatim cuptorul si il preincalzim la 180 grade, daca este electric, selectam caldura si sus si jos.
Dupa cele 10 minute, introducem tava, direct la cuptor pentru 12-15 minute, in functie de fiecare cuptor. Ne dam seama dupa cat de aurii sunt biscuitii.

Au iesit asa de buni si de frumosi... Que aproveche amig@s!






3 comentarii:

  1. Arata super bine biscuiteii! cum e asta drojdie praf? crezi ca pot sa folosesc praf de copt in loc de drojdie?
    tu chiar ai pus in cutiute si le-am trimis cadou? super idee!
    astept retetele si la celelalte doua, poate le fac pe toate o data. te pup!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Hey Cris in primul rand iti multumesc pentru aprecieri si pentru ca ma urmaresti. Teoretic poti pune si praf de copt, are acelasi efect si nici nu schimba gustul. Drojdia (maiaua) e cea proaspata, care expira foarte repede si a aparut si la pliculet sub forma de praf, are termen de valabilitate mult mai mare si oricand o poti avea in casa.
      In cutiutele mici am oferit fetelor, iar lui Cos i-am dat cutia mare, pentru ca ne-am strans cu totii la munte si era nevoie de o cantitate mai mare... Le-a placut si lor ideea si biscuitii :D! Zilele urmatoare pun si celelalte 2 retete. Si eu le-am facut pe toate o data...e destul de usor. Te pup si succes la bucatarit!

      Ștergere