marți, 23 octombrie 2012

Cupcakes cu mure - Provocarea Secreta

Luna aceasta particip la unul dintre cele mai cunoscute si de lunga durata concursuri din blogosfera culinara romaneasca, Provocarea Secreta, concurs  organizat de AmaInBucatarie. Si pentru ca provocarea sa fie una pe masura, blogul de pe care a trebuit sa ma inspir, enjoydessert, a fost o surpriza super placuta.  Un blog pe care nu il cunosteam dar pe care o sa-l urmaresc, cu siguranta, de acum incolo. Este un blog relativ nou, dar plin cu retete interesante si apetisante ... Mi-a fost tare greu sa ma decid!



Am ales sa prepar cupcakes cu mure... sunt delicioase. Garantez! :)

Ingrediente pentru blat (20 bucati):
300 gr faina pentru prajituri
300 gr mure (eu am gasit congelate la Auchan)
150 gr zahar
100 gr unt
2 oua
100 ml lapte
1 lingurita esenta de vanilie
1/2 lingurita praf de copt
1/2 lingurita sare


Ingrediente pentru topping:
200 gr crema de branza
200 ml frisca lichida
60 gr zahar tos
1 lingura zahar vanilat

Ingrediente pentru siropul de mure:
100 gr mure
1 lingura zahar

Pt. decor:
siropul si 20-23 de mure

Vom incepe cu blatul pentru cupcakes pentru ca acestea trebuie sa fie complet racite inainte sa adaugam toppingul.
Ouale, laptele si untul trebuie sa fie la temperatura camerei. Daca nu am avut timp pentru asta untul il putem pune cateva minute la cuptorul cu microunde, la fel si laptele, iar ouale sub jet de apa calda.
Cu ajutorul mixerului, amestecam bine untul si zaharul.


Intr-un alt vas batem ouale si le amestecam cu laptele. Cernem si faina si o amestecam cu praful de copt si sarea.


Treptat adaugam peste unt  faina si  compozitia lichida. Amestecam cu o spatula ( ca sa nu sara faina) si apoi cu mixerul pana se omogenizeaza.



Murele le pisam pana se lasa sucul din acestea, adaugam si esenta de vanilie si le adaugam peste masa de cupcakes.



Amestecam usor cu o spatula pana se omogenizeaza si toata compozitia prinde culoarea murelor.




Intre timp preincalzim cuptorul la 180grade si sus si jos si pregatim formele sau hartiutele de cupcakes. Eu le-am folosit pe amandoua. Nu puteam sa nu folosesc frumusete de forme de silicon de la IKEA. Le umplem 2/3 pentru a avea spatiu sa creasca si sa nu dea pe langa.


Se tin la copt in jur de 20 de minute. Dar totusi in ultimele minute trebuie supravegheate pentru ca fiecare cuptor este diferit si ar fi si pacat sa le ardem. Daca le tinem timpul perfect, nu vor deveni uscate si inecacioase.

In timpul coacerii ne ocupam de topping si de sirop.
 Eu am pregatit frisca. S-a intarit din prima si nu a fost necesar vreun intaritor. Aparte am amestecat crema de branza si zaharul (tos si vanilat), peste care am adaugat treptat frisca si am amestecat usor cu o spatula. Se mentine la frigider pana la momentul ornarii.


Siropul se pregateste si el. Avem nevoie de el deasemenea rece. Pisam tot cu ajutorul unei furculite murele si le fierbem impreuna cu o lingura de zahar. Dupa 3-4 minute pe foc, strecuram si dam siropul deoparte la racit.



Cand avem toate componentele racite, ne apucam de ornat. Este o etapa distractiva! Am umplut cu crema o seringa pt ornat (si o punga este buna), i-am pus varful dorit si mi-am pus indemanarea si creativitatea la incercare... Ce ziceti?  Apoi am stropit cu sirop si am adaugat in varf cate o mura frumusica...
Que aproveche amig@s!




2 comentarii:

  1. Ce frumos ti-au iesit!!! Excelent arata! Imi aduc aminte acum de ele...si ce bine ar fi fost sa am acum una in fata mea :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc! Fara ajutorul tau , nu ar fi iesit asa de frumoase si gustoase. Felicitari pentru blog!

      Ștergere